Simonie
Bedste rugbrødsform - guide til test af bageform til rugbrød

Bedste rugbrødsform – guide til test af bageform til rugbrød

Det kan være svært at finde ud af hvilken type bageform til rugbrød der er den bedste.

Jeg har lavet en guide der hjælper dig med at finde den bedste rugbrødsform.

Den rigtige rugbrødsform er afgørende for om du kan bage dit rugbrød som du ønsker det.

Guiden her giver dig viden så du selv kan teste den bageform du tror er den rette for dig.

Til sidt giver jeg lidt gode råd til bagning af rugbrød, som nok er vigtigere end selve formen trods alt.

Hvad skal du overveje før du køber en rugbrødsform?

Dig valg af bageform til rugbrød afhænger af hvilken type rugbrød du bager og hvilken fremgangsmåde du bruger. Jeg vil her prøve at beskrive de forskellige typer af bageforme til rugbrød og komme lidt ind på deres fordele og ulemper.

En generel testvinder er de faste rugbrødsforme

Hvis man ser på nogle af de meget få test der er lavet af rugbrødsform og mine egne erfaringer med hjemmelavet rugbrød, så er det sikkert at de færrest får gode resultater med silikone forme, men istedet langt bedre resultater med de faste forme.

Langt de fleste jeg har spurgt synes bedst om et rugbrød der er lidt sprød på overfladen, luftigt og saftigt indvendigt, og for at at bage sådan en type brød skal varmen kunne komme ind til brødet fra alle sider.

Derfor er min testvinder bland rugbrødsforme den tynde hårde for af metal.

Bedste rugbrødsform - guide til test af bageform til rugbrød

Den profesionelle rugbrødform fra Funktion er fremstillet af aluminium og har en “slip-let” belægning på indersiden der gør at den er nemmere at gøre ren.

En slip-let inderside gør også at der skal bruges mindre eller ingen fedtstof til at smøre formen, og sikrer at brødet slipper let efter bagning.

Fordelen ved denne type bageform er at den holder rugbrødet i en fast form og kan bruges til hævning af rugbrødet. Samtidig sikrer man ens varmefordeling over det hele og den tynde side gør at brødet bliver sprødt eller fast i kanterne. Denne form er 3 liter i størrelsen og derfor er den til et stort rugbrød.

Ulemperne ved denne rugbrødsform er at den er lidt følsom overfor skarpe genstande på indersiden og at slip-let belægningen generelt kan blive beskadiget under rengøring.

Hvis du har tænkt dig at teste flere forskellige brødform, så synes jeg du skal starte med denne type, da jeg tror du vil blive super tilfreds med den.

Den profesionelle bageform til mindre eller små rugbrød

Hvis du gerne vil bage mindre rugbrød eks. fordi der ikke laves brød til så mange personer eller fordi man aldrig når at spise det store brød før der går til, så skal du måske overveje en version som ovennævnte, men blot i en mindre version.

Jeg synes at denne bageform fra Eva Trio er lige perfekt til vores husholdning.

profesionelle bageform til mindre eller små rugbrød

Eva Trio Rugbrødsform 1,85 liter er det perfekte “flade” rugbrød som man kender fra mange bagere.

Igen er der tale om en professionel bageform af aluminium i god kvalitet som du helt sikkert også vil blive glad for.

Jeg synes at denne størrelse rugbrød er rigtig fin.

Fordele ved denne type rugbrødsform er at den er med runde hjørner i bunden og siden indvendig, og det gør den endnu nemmere at gøre ren.

Eva Trio rugbrødforme fås som 1,85 litter og 2 liter til de små rugbrød, men også en 3,3 liter til de store brød.

En lækker serie af rugbrødsforme til dem der elsker at bage. Ønsk dig dem eventuelt som julegave.

Uanset form så gælder bagning af rugbrød rigtig meget om opmærksomhed og temperatur.

Til sidst i denne guide sætter jeg lidt ord på hvad jeg mener her.

Eva Solo rugbrødsforme lille og stor

Kitchen One er en af de forhandlere der faktisk har Eva Trio på lager, jeg ser ofte at de er udsolgte rundt omkring.

Træbageform til rugbrød

Jeg tror snart jeg skal teste det af, for mange siger at brødet smager bedre i en træform.

Træbageform til rugbrød

Du kan finde en træbageform ved enten Bagetid (ofte udsolgt) eller hos Økovejen. Prisen plejer at være den samme.

Det siges at hvis man sætter rugbrød til hævning i en metalform, så risikerer man at den mælkesyre der dannes angriber metalformen og på den måde skulle afgive en let metallisk smag til brødet. Jeg har nu ikke oplevet det selv, men jeg er heller ikke så fintfølende i mine smagsløg.

Men oplever du netop at dit brød får en metallisk smag, så er det da værd at prøve en træform i stedet. Træforme til rugbrød får trods alt gode anmeldelser.

Med en træform skal du være opmærksom på at du nok skal bage dit rugbrød ved en lavere temperatur, da træet ikke tåler meget mere end 200 grader.

Det siges at den langsommere bagning af brødet frigiver mere aroma til brødet også.

Rugbrødsbageform af silikone

Jeg er ikke kæmpe fan, men der er mange som får fine resultater med silikone bageforme til rugbrød.

Rugbrødsbageform af silikone

En silikone rugbrødform fra Lékué er en god kvalitet som sagtens kan bruges.

Hvis man hæver sin rugbrødsdej i formen, som jeg synes er bedst, så kan silikone have svært ved at holde formen på brødet.

Hvorvidt mælkesyren gør noget ved silikonen ved jeg ikke, men har ikke hørt at det skulle skade noget.

Fordelen ved silikone er at den er sindsyg nem at rengøre.

Måske har du allerede andre bageforme i silikone, og så kender du jo hvor nemt det er at bruge.

Konklusionen på den bedste bageform

Jeg har undersøgt virkelig mange sider med bageforme og opskrifter på rugbrød for at finde de bedste bageforme til rugbrød.

Som nævnt før, så tyer de fleste til metalforme af “professionel” karakter, og det skyldes nok at folk gerne vil have god kvalitet til brødet.

En god bageform holder mange år.

Jeg er den type der holder øje med mit rugbrød for at sikre at det hæver rigtigt i formen, det kræver at man har lidt tålmodighed.

Hvis dejen er hævet korrekt, når man kan se 4-5 små huller i overfladen (efter 2 til 6 timer) så skal dejen i ovnen.

Jeg bager brødet ved 240 grader i 10 minutter, og skruer derefter ned til 180 grader efter 10 minutter, og bager brødet indtil temperaturen i midten er 97 grader.

Hvis man bruger termometer og hæver dejen rigtigt, så er bageformen nok knap så vigtig, hvis altså man er enig i at det er sådan brødet skal bages.

Så konklusionen er at du ikke går galt i byen med en den tynde professionelle rugbrødsform, og at den “økologiske” alternativ er bageformen af træ.

Prøv dig evt. frem med de bageforme du allerede har i huset, måske synes du at disse giver et glimrende resultat for dig.

At lave sit første rugbrød selv er ofte en positiv oplevelse uansét hvad.

Tak fordi du læste med og håber at guide kunne bruges.

Husk at kigge omkring på bloggen hvor jeg også har en liste med basis bageudstyr man ikke kan undvære.

Simonie